Followers

Tuesday, June 17, 2008

Resepi Pakdam: Ayam Masak Asam Pedas

Masakan Johor

Ayammasakasampedas
Bahan-bahan ( 5-6 Orang )
  • Ayam 1 Ekor
  • Cili Kering
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Kunyit Hidup
  • Belacan
  • Daun Kesum dan Asam Jawa

Cara-cara

  1. Kisar kan bahan bahan seperti cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit halia dna belacan.
  2. Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan yg dikisar tadi, Selepas naik bau dan cili sudah masak, masukkan ayam sehingga keluar airnya.
  3. Masukkan kan air asam jawa sehingga menjadi kuah, akhir sekali masukkan daun kesum dan tunggu sampai ia betul betul masak..

No comments:

Post a Comment