
Bahan
- 1/2 ekor ayam - potong kecil2 - lumur garam kunyit
Bahan yang dikisar/tumbuk A
- 2 cb cili kisar
- 3-4 ulas bwg putih
- 3-4 ulas bwg merah
- 2 cm halia
Bahan B
- 1/2 ct jintan kasar
- 1/2 ct biji sawi
- 1 strip daun kari
- 2 cb susu cair
- 2 cb kicap pekat
- Air secukupnya
- Air asam jawa secukup rasa
- Garam, gula serta pepper powder
- 1 biji bwg besar - potong 6
- 2-3 biji kentang - potong ikut suka - goreng
- Daun ketumbar - hiris halus
Cara membuat
- Ayam digoreng hingga masak tetapi jgn terlampau garing. Angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan2 A & B hingga wangi dan garing. Masukkan sedikit air.
- Kecilkan api kemudian masukkan bahan2 perasa, susu cair, kicap pekat serta air asam jawa.
- Sesuaikan rasa kemudian masukkan ayam, bawang besar serta kentang goreng. Kacau hingga sebati.
- Padam api, masukkan ke dlm pinggan hidangan dan taburkan daun ketumbar (yg ita buat cam kat gambar kat atas nun tabur daun bwg & sup jer sbb tak dak daun ketumbar)
No comments:
Post a Comment