Followers

Sunday, August 23, 2009

PEMAKANAN: Bekalan Makanan Sihat Untuk Kanak-Kanak Sekolah

Kanak-kanak menghabiskan tempoh masa yang lama di sekolah. Lazimnya, satu pertiga daripada keperluan nutrien harian akan dimakan di sekolah. Ini bermakna pengambilan makanan di sekolah penting untuk memenuhi keperluan harian kanak-kanak sekolah. Ia juga memberi kesan kepada tahap tenaga dan daya tumpuan kepada pelajaran serta mempengaruhi tabiat makan dan tumbesaran..

Seorang ibu yang sibuk boleh mengimbangkan antara pemakanan sihat dengan makanan yang menarik untuk anak dengan menyediakan bekalan yang mengandungi lima jenis makanan utama seperti berikut:1. Hidangan utama (bagi kanak-kanak yang makan tengahari di sekolah atau tidak sempat bersarapan)

Sandwich Sihat
* Sandwich adalah popular kerana ia mudah dimakan dan disediakan.
* Pilih roti penuh bijirin kerana ia mengandungi lebih serat, makanan lebih sihat dan tidak mudah kembang. Dengan menyapukan sedikit majerin atau dialas dengan daun salad akan mengurangkan kelembapan roti.
* Lapiskan sandwich dengan isi yang digemari oleh anak seperti ikan tuna atau sardin, keju, isi ayam yang dipanggang atau telur rebus yang dilecek dengan sedikit mayonis.
* Tambahkan sedikit sayur seperti timun, salad atau lobak.

Nasi atau mee goreng
* Selain daripada sandwich, makanan utama yang mudah dibawa ke sekolah ialah nasi atau mee/meehoon/pasta goreng. Ia lazat dan digemari oleh kanak-kanak.
* Tambahkan lebih sayur, telur, ayam atau daging dalam nasi atau mee goreng untuk menjadikan ia seimbang. Kurangkan penggunaan minyak berlebihan untuk menumis.
* Hidangan panas mudah menjadi basi. Pastikan hidangan tidak dimasak terlalu awal. Sejukkan dahulu sebelum dimasukkan dalam bekas bekalan. Gunakan bahan mentah yang segar dan bagi membuat nasi goreng, pastikan nasi putih yang dimasak telah disimpan di dalam peti sejuk atau baru dimasak.

2. Buah dan sayur

Bekalkan juga buah segar seperi pisang, jambu, epal, lai atau limau. Ada kanak-kanak yang gemar sayur segar seperti lobak merah, timun dan sengkuang.

3. Susu

Minuman susu dalam kotak samada susu biasa atau berperisa harus menjadi bahan tetap yang dibekalkan ke sekolah. Ia mengandungi kalsium dan protein yang diperlukan oleh kanak-kanak. Pastikan bekalan susu dikendalikan dengan sempurna. Selepas minum, lebihan susu hendaklah dibuang untuk mengelak keracunan makanan.

4. Snek berkhasiat untuk masa rehat

Snek ringan juga adalah penting, terutama bagi waktu rehat. Bekalkan biskut, kek, sandwich atau kuih tempatan yang berkhasiat serta buah-buahan. Kurangkan pilihan snek yang manis, masin dan berlemak.

5. Air kosong
* Air kosong adalah minuman yang paling sesuai untuk kanak-kanak sekolah.
* Minuman kordial dan air bergas mengandungi gula yang tinggi dan boleh mengurangkan selera dan menjejaskan pengambilan makanan berkhasiat jika diminum terlalu kerap.
* Bekalkan air sejuk atau air yang dibekukan dalam bekas air yang dibungkus. Ia dapat mengekalkan suhu sejuk dan lebih digemari.

Bekalkan pelbagai jenis makanan yang terdiri daripada makanan utama seperti sandwic atau nasi/mee goreng, buah, susu, snek ringan untuk masa rehat dan air kosong setiap hari untuk memastikan anak mendapat pemakanan yang seimbang di sekolah. Bagi anak yang susah makan, ajak dia sama-sama memilih atau menyediakan bekalan makanan. Ini mungkin dapat membantu membuka seleranya.

No comments:

Post a Comment